Het maken van de perfecte foto

Het maken van de perfecte foto

Van kiekje naar plaat; tips voor het maken van de perfecte foto
Nog nooit is er zo veel op beeld vastgelegd als in deze digitale tijd. We schieten overal kiekjes van en delen deze ook graag met vrienden en familie, maar ook op sociale media. Maar hoe maak je nou dat perfecte plaatje? In dit artikel krijg je tips en tricks van een professional om je foto’s net dat beetje extra te geven. Dus pak je camera en ga aan de slag!

Leer om te beginnen je camera kennen. Of je nou met je mobiel schiet of met een digitale spiegelreflex, het is altijd goed om te weten welk knopje wat doet. Lees je dus in elk geval in over wat jouw camera kan en probeer alle instellingen uit. Laat je niet afschrikken door termen als diafragma, witbalans of sluitertijd, want voor je het weet snap je precies waar je mee bezig bent en kun ook jij dat perfecte beeld vastleggen!

Probeer verschillende composities uit. Zo kun je bij voedselfotografie kiezen om eens je bord recht van boven te fotograferen, of zet je onderwerp eens in de linker- of rechterhoek van je beeld. Ga bij het fotograferen van dieren of kinderen door de knieën. Door ze op ooghoogte te fotograferen krijgt het resultaat al snel een professionele uitstraling. Kijk ook eens wat het doet als je een onderwerp van onderaf fotografeert of links of recht in beeld zet, in plaats van in het midden. Spelen met compositie zorgt ervoor dat je bewuster gaat kijken naar de plaat die je wilt maken.

Vergis je daarnaast niet in hoe belangrijk de achtergrond van je voorstelling is. Het is natuurlijk vervelend wanneer je een prachtig shot hebt gemaakt, maar er onbedoeld een overvolle prullenbak in beeld staat! Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan kruimeltjes op je bord, pluisjes op kleding of bij spiegelselfies aan wat je via de spiegel ziet. Wil je echt dat iedereen ziet welke kleur tandenborstel je gebruikt? Vast niet. Kijk dus niet alleen naar je onderwerp, maar ook naar alles er omheen.

Dan nog dit: bewerk je afbeeldingen, maar overdrijf niet. Er zijn fantastische programma’s voor fotobewerking te vinden, zowel gratis als betaalde varianten. Vaak kunnen foto’s wat extra licht gebruiken en ook de warmte mag meestal opgeschroefd worden. Speel hiermee, tot je het ideale beeld hebt gevonden. Nog een laatste hint: een onscherpe opname kun je nooit scherp maken. Weg ermee dus!

Met bovenstaande aanwijzingen kun je je fotografieskills snel naar een hoger plan tillen. Neem je camera overal mee naartoe en blijf vooral oefenen. Je zult zien dat je kritischer leert kijken naar je eigen foto’s en dat daardoor je fotografiekunsten langzaam maar zeker zullen verbeteren. Tot je op een gegeven moment die perfecte plaat kunt showen!

 

 

Reacties zijn gesloten.