Voedingssupplementen voor je huisdier: waarom?

Voedingssupplementen voor je huisdier: waarom?

Men gebruikt steeds vaker voedingssupplementen, om ons een extra boost te geven. Dagelijks, maar vooral in periodes waarin we wat extra’s nodig hebben, zoals koude dagen of wanneer we ziek zijn geweest. Echter blijken voedingssupplementen niet alleen een positieve werking te hebben op mensen, maar ook op dieren. In veel gevallen is het zelfs zo dat de resultaten voor dieren nóg positiever zijn dan voor mensen. Waarom, en wanneer, kunnen voedingssupplementen een goed idee zijn voor jouw huisdier?

Waarom zou ik voedingssupplementen bij voeren?

Voedingssupplementen zijn nodig omdat je huisdier stoffen nodig heeft die vaak te weinig voorkomen in het normale dieet van je dier. Zelfs bij voeding van hoge kwaliteit is het vaak het geval dat de hoeveelheid van bepaalde belangrijke stoffen niet hoog genoeg is. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij vitaminen en mineralen. Dankzij vitaminen wordt voeding omgezet in energie, en dankzij mineralen functioneren organen en worden spieren ontwikkeld. Het is dus belangrijk dat je dier hier genoeg van binnenkrijgt, wat vaak niet het geval is bij alleen het normale dieet.

Wanneer moet ik voedingssupplementen bij voeren?

Als je huisdier bepaalde stoffen, zoals dus bijvoorbeeld vitaminen of mineralen, tekortkomt, kun je dat aan meerdere zaken merken. De symptomen die het vaakst of het snelst voorkomen zijn slechtere conditie van de vacht, maar ook aan futloosheid. Bij deze problemen kunnen voedingssupplementen dus een oplossing bieden. Voedingssupplementen kunnen ondersteuning geven aan de algehele gezondheid van je dier, waardoor het in elke levensfase van je huisdier voordelig kan zijn om supplementen bij te voeren. Daarbuiten zijn er wel enkele situaties waarin je huisdier extra ondersteuning kan gebruiken, zoals:

 • Zwangere of zogende dieren
  Aangezien een zwanger of zogend huisdier niet alleen voor haarzelf zorgt, maar ook voor haar kleintjes, is het belangrijk dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Jonge dieren
  Pasgeboren dieren, zoals pups, kittens, of veulens, hebben voedingsstoffen hard nodig om hun weerstand te kunnen opbouwen. Na de geboorte zijn ze nog erg kwetsbaar, waardoor het een slim idee is om wat extra voedingsstoffen bij te voeren.
 • Zieke dieren of herstellende dieren
  Het spreekt natuurlijk voor zich dat dieren die ziek zijn, herstellen van een ziekte, of herstellen van een operatie, wel wat extra’s kunnen gebruiken. 
 • Dieren met huid- of vachtproblemen
  Dergelijke problemen kunnen ook veroorzaakt worden door een bepaalde allergie, controleer dus altijd eerst of dat niet de oorzaak is van huid- of vachtproblemen. Als dat niet het geval is, kunnen voedingssupplementen helpen voor een gezonde huid en glanzende vacht.
 • Oudere dieren
  Dieren met een oudere leeftijd kunnen vaak ondersteuning van bijvoorbeeld hun gewrichten, botten of het immuunsysteem gebruiken.

Er zijn dus meer dan genoeg redenen om voedingssupplementen in te zetten als aanvulling op het dieet van je huisdier. Er zijn veel verschillende voedingssupplementen die ondersteuning bieden aan verschillende zaken, zoals het immuunsysteem, de vacht, de gewrichten, of het gedrag van je huisdier. Het is gemakkelijk uit te zoeken welke voedingssupplementen jouw dier kunnen ondersteunen. Ga bijvoorbeeld eens online op zoek naar voedingssupplementen voor je huisdier, daar staat vaak veel informatie online. Mocht je er niet uitkomen, kun je altijd advies vragen bij je dierenarts.

Reacties zijn gesloten.