Waar kun je in ons land genieten van de mooiste natuur?

Waar kun je in ons land genieten van de mooiste natuur?

Wanneer je over de drukke snelwegen door Nederland rijdt lijkt het alsof ons land vol gebouwd is. Groeiende steden en industrieterreinen met grote warenhuizen lijken het oorspronkelijke polder- en rivierenlandschap op te slokken. Ruimte voor de natuur lijkt er amper te zijn. Welke natuurgebieden zijn er nog in ons land?

Natura 2000

Nederland kent 56 Natura 2000 gebieden. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde gebieden die ingesteld is om de biodiversiteit te behouden. Het zijn vaak kleine veen-, hei- en poldergebieden. Bescherming is nodig om bijvoorbeeld vogels, bloemen, planten en de bijenstand te behouden.

Gebieden beheerd op provinciaal niveau

Ook provincies doen aan natuurbehoud zoals Utrechts landschap, Het Groninger landschap en Landschap Overijssel. Ze beheren kleinere bossen, maar ook gebieden rond rivieren en meren. Enkele voorbeelden zijn: Amerongse Bos en Zuidlaardermeergebied.

De Grote Natuurgebieden

Gelukkig kent Nederland ook nog grote natuurgebieden, deze worden beheerd door landelijke organisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Deze gebieden worden niet alleen beheerd voor behoud van de natuur, maar ze zijn er ook voor recreatie. Ze zijn vaak toegankelijk voor bezoekers.

Het mooie van ons kleine land is de grote verscheidenheid aan landschappen die het te bieden heeft. We kunnen gaan wandelen in prachtige bossen, uitwaaien in de duinen, varen over meren, rivieren en plassen of genieten van uitzichten op heuvelruggen.

De kustlijn en het Waddengebied

Langs de Nederlandse kust liggen veel prachtige duinlandschappen om te bezoeken. Wat dacht je van Het Nationaal Park Zuid Kennemerland of de Schoorlse Duinen. De Waddenzee en de duingebieden van de Waddeneilanden behoren tot beschermd gebied. De Slufter op Texel is een opening in de beschermende duinen, de zee stroomt regelmatig het gebied achter de duinen in. Het kwelderlandschap is een trekpleister voor natuurliefhebbers.

De Biesbosch

De Biesbosch is een Nationaal Park. Het wordt gebruikt als een natuur- en recreatiegebied. Het unieke gebied bestaat uit water en eilanden, wilgenvloedbossen en kreken. Er leven veel soorten bijzondere vogels, zoals de visarend. Ook de otter en de bever zijn in de Biesbosch te spotten.

Bos-, Heide- en grasgebieden

Ons land kent prachtige gevarieerde bossen. Een rijke verscheidenheid van loofbomen, afgewisseld met zandverstuivingen en bloeiende heidevelden. De Hoge Veluwe is het bekendste nationale park, minder bekend misschien, maar zeker niet minder mooi zijn Dwingelderveld, Kootwijkerzand, Lage Vuursche en Het Drents Friese Wold. De Oostvaardersplassen is een heel ander, oer-Hollands gebied. Het is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest.

Heuvelruggen

Bergen hebben we helaas niet, maar toch is ons land niet geheel plat. We hebben wel degelijk enkele heuvels in ons landschap. We kennen de heuvels in Limburg, maar niet alleen onze zuidelijkste provincie kent glooiingen. De Utrechtse- en Sallandse Heuvelrug zijn ook mooie heuvellandschappen.

 

 

Reacties zijn gesloten.